Turistika
a cykloturistika

Obujte si pohodlné topánky alebo naskočte na horský bicykel a objavte krásy nášho regiónu. Prinášame vám tipy na najobľúbenejšie destinácie milovníkov prírody a čerstvého vzduchu.

Hrady

V blízkosti mesta Humenné sa nachádzajú zrúcaniny hradov Vinné, Brekov, Janesov a Čičva. Dychberúci výhľad na okolitú prírodu určite stojí za mierne stúpanie a trasu zvládne celá rodina. V letnej sezóne hrady ožívajú a vy tak môžete nazrieť do minulosti a každodenného života na hradnom dvore. Užite si stredovekú atmosféru a nahliadnite do tajomstiev dobových remesiel ako sú kováčstvo, hrnčiarstvo či spracovanie dreva.

Národný park Poloniny

Národný park Poloniny je populárny cieľ turistov vďaka nedotknutej prírode Bukovských vrchov. Môžete sa vybrať na nenáročné prechádzky v prírodnej rezervácii Gazdoraň, ale aj ťažšie výstupy na Jarabú skalu (1 199 m.n.m) či najvyšší vrch Bukovských vrchov Kremenec (1 221 m.n.m).
Ak ste nadšený cykloturista, nenechajte si ujsť návštevu Polonín, ktoré ponúkajú cyklotrasy rôznej náročnosti. Vyhľadávané sú najmä Karpatská cesta II (40 km), okolie vodnej nádrže Starina (57 km), ale aj cyklotrasa po Hrebeňoch Vihorlatu či Humenská cyklotrasa (28 km).

CHKO Vihorlatské vrchy

Jedným z mnohých nezabudnuteľných zážitkov, ktoré zažijete vo Vihorlatských vrchoch je výstup na Sninský kameň (1006 m.n.m.). Môžete ho začať z troch miest (Zemplínske Hámre, Remetské Hámre a Sninské Rybníky) a zvládnu ho aj deti. Príjemná prechádzka okolo sopečného jazera Morské oko vás zaručene očarí!
Najvyšší vrch Vihorlatských vrchov je Vihorlat (1075,5 m.n.m). Je to nečinná vyhasnutá sopka, ktorá je zapísaná do Svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Lom Skrabské a Beňatina

Ak sa chcete pokochať priezračnou tyrkysovou vodou a prírodou pripomínajúcou scenériu divokého západu, zaraďte do svojho itinerára aj zaplavené lomy Skrabské a Beňatina. V letných mesiacoch si môžete do batoha pribaliť aj plavky lomy sú populárnym miestom na plávanie. Dávajte si však pozor, pri jazerách plavčíkov nenájdete.

Karpatská drevená cesta

Už ste počuli o turistickej Karpatskej drevenej ceste? Je dlhá viac ako 300 kilometrov a objavíte na nej takmer 50 prekrásnych ukážok drevenej sakrálnej architektúry. Začína sa v Tatrách a končí sa práve tu, v obciach Horného Zemplína. Ak nemáte čas na celú trasu, navštívte aspoň naše drevené kostolíky, ktoré sú zapísané do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.